Sağlıklı dişler için...
Peynir, süt, elma ve havuç gibi besinlerin içeriğindeki bazı maddeler,
ağızdaki asit miktarını azaltıyor, diş çürüklerinin önüne geçiyor...
Ağızda biriken mikropların, besin parçalarından asit açığa çıkarması
sonucunda diş ve dişeti hastalıkları ortaya çıkıyor. Bu hastalıklardan
en iyi korunma yöntemi ise düzenli fırçalama ile yapılan ağız temizliği.
Dişleri fırçalamanın yanı sıra tüketilen bazı besinlerin de diş
çürüklerini önlediğini ifade eden diş hekimleri, şu noktalara dikkat
çekiyorlar:
* Peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit
miktarını azaltarak, dişin yapısını güçlendirir. Peynir, ayrıca tükrük
akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı
olmaktadır.
* Süt, içeriğindeki kazein, kalsiyum, laktat, iyonize kalsiyum, fosfat
iyonları, yağ ve vitaminler ile diş çürüklerini engellemektedir. Ancak,
süte katılan şeker çürük riskini artırır.
* Yer fıstığı, fosfat ve kakao, tannik asit içeriği ile ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur.
* Kepekli unun içinde bakterilerin asit oluşturmasını engelleyen maddeler vardır.
* Elma ve havuç gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin
mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına yardımcı
olur.
* Şekersiz veya xylitol, karbamid, bicarbonat, flor, kalsiyum ve fosfat
içeren sakızlar da tükrük akışını hızlandırarak plak birikimini azaltır
ve diş çürümelerini engeller.